• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Η συμμετοχή του Σχολείου μας σε ερευνητικό πρόγραμμα μέσω της Τέχνης

Συμμετοχή του Σχολείου μας σε ερευνητικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου

Από τη σχολική χρονιά 2017-2018 το σχολείο μας, το Γ΄Δημοτικό Παλουριώτισσας συμμετέχει με εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο ερευνητικό πρόγραμμα «Οικονομία, περιβάλλον και τοπίο στο μακρύ ιστορικό χρόνο της Κύπρου» που υλοποιείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου (https://sylviaioannoufoundation.org/el/ ). 

Το πρόγραμμα ερευνά τη σχέση της οικονομίας από το 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα από τη μια με το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου και από την άλλη με το τοπίο - τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε δηλαδή μια περιοχή και τις αλλαγές που μπορεί να έχει λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Γι’ αυτό το σκοπό χρησιμοποιεί πηγές από την Οθωμανική και την Αποικιοκρατική περίοδο καθώς και τον  εξαιρετικά σημαντικό χάρτη της Κύπρου που δημιούργησε το 1883 ο Herbert Kitchener. Ο χάρτης αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για τη χαρτογραφία της Κύπρου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις στο σχολείο μας, που εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΑΝ και χρηματοδοτήθηκαν με υλικά και έξοδα διακινήσεων από το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, γίνονται στο μάθημα της Εικαστικής Αγωγής και συνδυάζουν τη μελέτη του περιβάλλοντος και του τοπίου της Κύπρου στο παρελθόν με τη μελέτη τους στο παρόν. Χρησιμοποιούμε τη διαδικτυακή εφαρμογή του χάρτη του Kitchener που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου (https://geoprojects.hua.gr/kitchener/), τα νέα δεδομένα που παράγει το ερευνητικό πρόγραμμα, κινητές ψηφιακές εφαρμογές για QR Codes και φωτογραφίες που δημιουργούν τα παιδιά για τη δημιουργία εικαστικών έργων.

Κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 το θέμα μας ήταν τα εδώδιμα φυτά (φυτά που χρησιμοποιούμε για τροφή) της περιοχής γύρω από το σχολείο μας (εικ. 1 & 2). Το συλλογικό έργο που δημιούργησαν οι Στ’ τάξεις (εικ. 3.) ξεκινά στο κάτω μέρος από το χάρτη του Kitchener. Στο δεύτερο στρώμα παρουσιάζονται εδώδιμα φυτά που υπήρχαν στην περιοχή μας όταν η Κύπρος ήταν επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1571 -1878 μ.Χ.). Στο τρίτο, παρουσιάζουμε τα εδώδιμα φυτά που υπάρχουν τώρα στη περιοχή μας, σε κήπους και αγρούς. Τέλος, στο πάνω μέρος περιλάβαμε εικόνες από βιντεοπαιχνίδια που παίζουν τα παιδιά και στα οποία  παρουσιάζεται Φύση.

Κατά τις σχολικές χρονιές 2018-2019 & 2019-2020 μελετούμε τον ποταμό της πόλης μας, τον Πεδιαίο/Πηθκιά. Ο Πεδιαίος/Πηθκιάς διατρέχει ένα μεγάλο μέρος της πόλης μας, αλλά λόγω του ότι είναι χείμαρρος, τρέχει δηλαδή μόνο όταν υπάρχει βροχόπτωση, συχνά ξεχνούμε την παρουσία του. Η μελέτη ξεκίνησε από τις τάξεις μας και συνεχίστηκε με μελέτη πεδίου στον ποταμό (εικ. 4 & 5).

Η δασκάλα Εικαστικών Τεχνών: Δέσπω Πασιά

Φεβρουάριος 2020

Εικόνες 1&2: Από τις δραστηριότητες των παιδιών:

Εικόνα 3: Το συλλογικό έργο των παιδιών της Στ΄ τάξης  (2018 -2019)

 

Εικόνες 5 & 6: Μελέτη πεδίου στον Πεδιαίο ποταμό από τα παιδιά της Στ΄τάξης (2019-2020)